About Me

My photo
Cinta bukan terletak pd ucapan yg berulangkali..cinta tidak pernah berubah,cuma insan yg mengubah hatinya..Insan yg menangis kerana cinta bukanlah bererti jiwanya lemah,tetapi itulah diantara bukti sebuah cinta yg hebat dan bukanlah suatu permainan.. Usah diratapi perpisahan dan kegagalan bercinta krna hakikatnya jodoh e2 bukan ditangan mnusia..atas kasih syg Allah, kau dan dia dipertemukan dan atas limpahan ksihNya jua kau dan dia dipisahkan krna hikmah yg tersembunyi. Prnahkah kau terfikir kebesaranNya??

Monday, November 9, 2009

|| LYSISTRATA ||~LYSISTRATA~
Lysistrata seorang wanita Athens, mengumpulkan isteri-isteri wakil kepada kaum wanita dari negeri-negeri jiran yang berperang sesama sendiri di rumahnya. Dia meyakinkan mereka bahawa cara mengakhiri peperangan adalah dengan menahan diri mereka dari mengadakan hubungan intim dengan suami mereka. Mereka membuat upacara sumpahan menandakan persetujuan bersama. Lysistrata, bersama kaum wanita Athens mengambil alih akropolis, dengan menyimpan khazanah Negara termasuk wang dan secara tidak langsung peperangan tidak boleh diteruskan.

Kumpulan lelaki tua dan kumpulan wanita tua bertengkar dan mengancam sesama antara satu sama lain. Pesuruhjaya dan pegawai-pegawai lelaki juga berjaya dikalahkan oleh Lysistrata dan kawan-kawanya, manakala kaum wanita yang berlindung bersama Lysistrata mula mencuri keluar dari Akropolis untuk berjumpa dengan pasangan mereka dengan memberikan pelbagai alasan. Tetapi, Lysistrata telah memberi amaran kepada kaum wanita tersebut melalui ramalannya dan dapat menyakinkan mereka supaya masuk semula ke dalam Akropolis. Kinesias, suami kepada Myrrhine ingin membawa pulang isterinya, tetapi Myrrhine memberikan pelbagai alasan supaya mereka tidak dapat bersama.

Kospirasi kaum wanita di Sparta pula berjaya, apabila Bentara mengumumkan bahawa negerinya bersedia untuk berdamai. Sebelum utusan dari Sparta tiba, kumpulan lelaki tua dan kumpulan wanita tua akhirnya berbaik semula. Manakala Utusan dari Sparta dan kaum lelaki dari Athens menyeru kepada Lysistrata untuk mendapatkan pendamaian. Akhirnya persetujuan dan pendamaian diantara athens dan Sparta dicapai apabila mereka memandang patung dewi Yunani (peace). Sebuah pesta diadakan untuk meraikan pendamaian iyu.

Inilah teater weekend lepas apezs g tgk ngan my friens..
so fun citer nie. Ade part dia jadi kelakar sgt hehe.
Thanx to my friends Ami coz dia sudi Resever utk apezs and mber2 seat VIP pulak tu.
Semuanya 8 org apezs ajak hehe.. Citer dia mmg best and paling best ade yg berkenan di hati la.
geram tol tgk dia hehe.. Tapi dia dah berpunya la pulak kisah tol la ehehe....:)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Q Jerit Cepat !


ShoutMix chat widget

Followers Q